Dobrůtky pro psí miláčky: Domácí jsou zdravější a tak snadné

Také se v obchodě občas pozastavujete nad složením některých pamlsků pro své štěkající mazlíčky? Chcete pro svého pejska dobrůtku, která mu bude nejen chutnat, ale prospěje i jeho zdraví, aniž byste za ni museli utratit polovinu výplaty? Máme řešení!

A tím jsou samozřejmě pamlsky, které svému psímu miláčkovi připravíte sami doma. Neobsahují pšeničnou mouku (a tedy ani lepek), ale spoustu zdraví prospěšných látek! Tak který recept zkusíte?

Sušenky ze sladkých brambor

Sladké brambory jsou odborníky na výživu vynášeny do nebes. A tak není divu, že prospívají i našim pejskům.

Budete potřebovat:

  • 1 střední sladkou bramboru (uvařenou)
  • 1/2 šálku neslazeného arašídového másla
  • 1/2 šálku vody, ve které jste vařili bramboru
  • 1 šálek rýžové mouky
  • 1 šálek velmi jemně drcených ovesných vloček
  • 2 lžičky prášku do pečiva (ideálně takového, který neobsahuje hliník)

Postup: Brambory rozmačkejte a přilijte k nim slitou vodu. Suché přísady promíchejte a přidejte je k bramborové směsi. Pečlivě promíchejte. Vyválejte těsto a vykrajujte z něj dobrůtky (přizpůsobte je velikosti pejska). Rozehřejte troubu na 190 stupňů a sušenky pečte na plechu vyloženém pečicím papírem, dokud nebudou zlatavé.

Mrkvové pamlsky se zázvorem

Mrkev patří u psů k nejoblíbenější zelenině. A kromě toho prospívá i jejich zdraví. Těmto aromatickým pamlskům málokterý štěkající přítel odolá!

Budete potřebovat:

  • 2 šálky rýžové mouky
  • 1/2 šálku sušeného mléka (ideálně odtučněného)
  • 1/2 šálku ovesných vloček
  • 3/4 šálku vody
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 lžičku sušeného zázvoru
  • 1/4 šálku strouhané mrkve

Postup: Všechny suroviny pečlivě promíchejte, vyválejte těsto na tenčí plát a vykrajujte z něj pamlsky. Pečte v troubě předehřáté na 150 stupňů, dokud nebudou pevné a zlatavé. Aby byly pamlsky opravdu křupavé, po vypnutí trouby pootevřete dvířka a plech se sušenkami nechejte v troubě vychladnout.

Sýrové dobrůtky

Sýr je poměrně kalorický, a tak by tahle odměna měla být podávána jen při výjimečných příležitostech. Ale nepochybně s ní uděláte svému miláčkovi radost!

Budete potřebovat:

  • 1/2 šálku strouhaného tvrdého sýry (ideálně typu čedar)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce 100% jablečné šťávy (nepřislazované)
  • 1/2 šálku nadrobno pokrájené mrkve či rozmačkaného hrášku
  • 1 šálek rýžové mouky
  • trochu mléka

Postup: Všechny ingredience smíchejte a přidejte tolik mléka, aby se spojily (pozor, aby těsto nebylo moc řídké, mělo by být spíš lepkavé). Poté směs dejte na hodinu vychladit do lednice. Vyválejte ji do tenčích válečků, z nichž budete odkrajovat jednotlivé dobrůtky. Na plechu s pečicím papírem je pečte při 190 stupních dozlatova.